Workshop: sierlijk vlechten met stro

Workshop: sierlijk vlechten met stro

Deze workshop is uitgesteld naar een latere datum!!

Wil je graag één van onze oude tradities ontdekken en zelf uitproberen? Dan kan je leren siervlechten met stro tijdens de workshop op 15 oktober 2022 in het atelier van Rebekka's Boudoir te Merchtem.

Al sinds de oertijd was stro voorhanden als bijproduct van de graanteelt. Er ging niets verloren. Men gebruikte het als dakbedekking, als warme grondbedekking voor de dieren, om hoeden van te maken,... Zo werden er tijdens de wintermaanden ook mooie volkse versieringen van gevlochten als symbolen voor de oogst, als geluksbrenger of gewoon als mooie sieraad voor aan de wand.

Strovlechten komt voort uit een oud bijgeloof om de graangeest die in het stro huisde goed te stemmen. Men hing een stuk van de laatste schof na de oogst boven de voordeur, in huis of in de stal. Zo gaven ze de graangeest een thuis tijdens de wintermaanden. Bij het inzaaien van het nieuwe graan werd dit stro in de grond geploegd. Zo kon de graangeest op het veld weer zorgen voor een goede oogst. Een goede oogst stond vroeger gelijk aan rijkdom en zo hoefden ze geen honger te lijden. Later vlocht men van deze bundel stro prachtige oogstsymbolen. Het goudgele stro dient zich immers perfect om mooie versieringen van te vlechten dankzij zijn mooie warme glans.

Tijdens deze workshop krijg je een introductie tot het strovlechten met de nodige tips. Je begint met enkele platte vlechten om feeling met het materiaal te krijgen. Daarna ga je over naar de moeilijkere technieken en het maken van een figuur zoals een oogstsymbool.

Deze workshop wordt gegeven door Iris Langen. Ze heeft een passie om erfgoed levend te houden. Buiten strovlechten oefent ze in het Hofke ter Musse ook andere ambachten uit zoals biesvlechtwerk.

Wil je graag het strovlechten onder de knie krijgen, schrijf je dan in voor deze activiteit!

Meer info:

Het aantal deelnemers is beperkt.

Wanneer: zaterdag 15 oktober 2022 van 13 uur tot 17 uur.

Waar: Rebekka’s Boudoir – Langensteenweg 61 – 1785 Merchtem

Prijs: 25 € per persoon (koffie, thee en water met een koekje zijn inbegrepen). Vrienden van Rebekka's Boudoir krijgen met hun kortingscode 10 % korting.

Terug naar blog