Expo

“Armzalig en rijkelijk eten aan de 19e-eeuwse tafel in België”

Deze interactieve expo wordt momenteel enkel op locatie georganiseerd voor kinderen van het 5e en het 6e leerjaar. Gratis voor scholen omdat hun budgetten beperkt zijn. Mijn missie is deze op een dag ook op een vaste locatie in te richten. 

Waarom? Zo kan je op een leuke manier ons rijk Belgisch verleden ontdekken. Door te leren over vroeger krijg je immers inzicht in het heden en leer je vanwaar je vandaan komt.

Wat? Door de industriële revolutie ontstonden er twee nieuwe gescheiden werelden: die van de arbeiders versus de nieuwe rijken, de bourgeoisie. De kloof tussen arm en rijk was nog nooit zo groot geweest. En dat had een serieuze impact op wat de pot schafte.

De nieuwe, opkomende bourgeoisie at en leefde luxueus en etaleerde graag haar rijkdom (zoals nu?). Je leert dat de arme arbeiders vooral overleefden op brood en aardappelen. Niet alleen hun loon, maar ook de prijs per kilo bepaalde mee of ze al dan niet honger leden. Eten nam immers een heel grote hap uit hun budget. Door onder andere de mechanisering en de vakbonden aan het einde van de 19e eeuw kwam daar gelukkig beterschap in.

Het blijft een actueel thema. Op vele plaatsen in de wereld worden er immers nog steeds mannen, vrouwen en kinderen uitgebuit voor een laag loon waarvan ze niet goed kunnen leven. Het zet kinderen aan om hierover na te denken en zelf conclusies te trekken.

Hoe? Aan de hand van een doe-boekje voer je allerlei opdrachten uit. Daardoor ontdek je op een speelse manier wat er op de 19e-eeuwse tafel bij arm en rijk verscheen. Volksspelen zorgen voor wat ontspanning. Na het oplossen van een kruiswoordraadsel bepaalt het rad wat voor lekkers je mag proeven.

Word abonnee van Rebekka's Gazette 
en laat je verrassen door de boeiende 19e eeuw!